опасно близо

Опасно близо! Руски изтребители се разминават на косъм с американски самолети над Черно море

Опасно близко е минал руски изтребител до американски самолет над Черно море.

Руски изтребител е провел „небезопасно и непрофесионално“ прихващане на американски разузнавателен самолет извършващ редовен патрул над Черно море. Летателните машини са се разминали на 3 м., предава Reuters.

Инцидентът идва във време на увеличено напрежение между САЩ и Русия, който са на противоположни страни в сирийската гражданска война.

Опасно близо за 19 минути

Инцидента е продължил около 19 минути и руския изтребител Су-27 се е разминал с разузнавателен самолет П-8 на американския флот.

Военни разглеждат инцидента, за да определят дали да бъде включен в годишната среща на американски и руски представители относно по-сериозните прихващания.

Москва проговори за инцидента с американския разузнавач над Черно море

Су-27 са били вдигнати във въздуха от авиобазата Белбек в Крим в отговор на опита на американски самолети разузнавачи да се приближат до границите на Русия. Това заявиха от руското министерство на отбраната.

Пилотите на самолетите разузнавачи на САЩ два пъти са се приближили до акваторията на Русия с изключени транспондери. След приближаването срещу тях са били изпратени руски изтребители.

Говорителят на военното ведомство на Русия Игор Конашенков отбеляза, че пилотите на руските изтребители са са действали при строгото спазване на международните правила за извършване на полети.

Отбелязва се, че това не е първият опит на авиацията на НАТО да се доближи до руските граници за разузнавателни дейности в района на ученията „Кавказ 2016”.

В ученията, стартирали на 5 септември в южната част на Русия, са задействани над 12 000 военнослужещи, авиация, бойна техника и кораби.

За тренировките са задействани полигони в Южния военен окръг, акваторията на Черно и Каспийско море. „Кавказ-2016” ще продължат до 10 септември.

- реклама -