Опасният хепатит вече у нас!

У нас е регистриран първи случай на опасният хепатит, който в последните месеци се разпространява сред децата. Това съобщи пред NOVA здравният министър Асена Сербезова.

Става дума за дете от Бургас, но за щастие то вече е излекувано, уточни здравният министър. Тя допълни, че няма регистрирано огнище на заболяването.

Детето е било в болница, в момента е изписано. Министърката не уточни на каква възраст е то и дали хора от неговото обкръжение са били изолирани. Каза, че това е работа на епидемиолозите.

Важно е да бъдем много бдителни към всичко което се случва с нас, независимо дали е ковид или нещо друго, препоръча Сербезова.

Тя каза още, че данните за разпространение на коронавируса се следят непрекъснато. И че здравните власти са в готовност за нова вълна през есента, каквито са прогнозите на международни експерти.

Какви са симптомите на мистериозния хепатит?

Преди дни проф. Тодор Кантарджиев даде подробности как протича болестта. По думите му след анализ на случаите в световен мащаб става ясно, че всяко десето дете кара тежко това състояние.

„В рамките на дни се развива болестта,

трябва да се проследява състоянието. Аденовирус е в основата на този хепатит, но не е 100 процента сигурно. Случаите са до 6-7-годишна възраст, като засяга най-много децата до 3-годишна възраст. Има лечение с антивирусен препарат, който действа“, допълни проф. Тодор Кантарджиев. По думите му има вероятност да бъдат засегнати и очите, възможни са и оплаквания

на храносмилателната система.

„Спиртните кърпички тук не действат. Важно е миенето на ръцете при децата и ползване на кърпички с хлор. Предава се с ръце и повърхности“, добави проф. Тодор Кантарджиев. Той прогнозира, че няма да имам тежки случаи на хепатит в България и посъветва хората във връзка с пролетния сезон да не ходят по тревите и междублоковите пространства.

„Проверявайте детето след всяка разходка.

При кърлеж еднократно се взима антибиотик“, поясни проф. Тодор Кантарджиев и подчерта, че коронавирусът не си е отишъл. Според него малката бройка на случаите се дължи на силно занижения брой изследвания и малкото внимание, което се обръща на болестта.
„Вирулентността на микроба отслабна драстично, минал е през по-голямата част от населението, който е бил ваксиниран с бустерна доза не го е усетил, съветвам възрастните хора, които 2 години се пазиха накрая на лятото да се ваксинират“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Източник: Стандарт

- реклама -
error: Съдържанието е защитено