отпадъци

Опасните отпадъци ще минават само през определени гранични пунктове и ще се следят със специални кодове

Ще въведем гранични пунктове, през които ще се въвеждат стоките, особено рисковите каквито са опасните отпадъци. Те ще се проследяват с GPS и ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва. Ще въведем няколко кода за рисковите стоки, които ще бъдат под особен контрол, за да не затрудняваме цялата индустрия.

Това каза министърът на екологията Емил Димитров след срещата си с рециклиращия бизнес.

Димитров обясни, че вече са изготвили проекти на наредби и програми между различните институции и добави, че взаимстват механизма от контрола върху рисковите стоки, който НАП въвежда.

Екоминистърът подчерта още, че действащото законодателство у нас е в пълно съзвучие с европейското, само, че има известни пробойни, които позволяват на част от родните оператори да го побългарят, в резултат на което се получава това, „което виждаме по телевизията”.

Сред предложенията на Димитров са въвеждането на мораториум върху вноса на отпадъци от чужбина или да се търси друга по-мека форма, но за него е важно да се хванат, тези които се крият зад гърба на легалния бизнес. „Законодателната мярка може да влезе в сила чак догодина, но с наши мерки ще се опитаме да ги притиснем до стената“, обясни той.

От своя страна бизнесът излезе с четири предложения, а именно въвеждане на банкови гаранции и видео наблюдение, аналогичен на този определен за извършване на дейности с всички видове отпадъци, както и за брокерите на отпадъци.

„Предлагаме еднакъв режим за всички дейности с отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци. Въвеждането на банкови гаранции през 2012 г. бе свързано със зачестилите кражби на метал, сивия сектор и нелоялната конкуренция. Към днешна дата въвеждането на гаранции се доказа като ефективен механизъм в борбата срещу сивия сектор“, мотивира предложението си главният секретар на Българската стопанска камара Добри Митрев.

сн. БГНЕС

Те поискаха още създаването на работна група, в която да участват представители на бизнеса за дефиниране и отстраняване на проблемите във функционирането на Националната информационна система за отпадъци с оглед пълноценното й влизане в експлоатация и осигуряване на съответствието ѝ с актуалната директива за отпадъците, и разработваната европейска система.

Също така искат от 2021 г. да отпадне процедурата за облагане на доходите от продажба или замяна на движими вещи, представляващи отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците, когато се предават на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане.

„Друга мярка, която предложихме на министъра е да бъдат създадени критерии за компаниите или т.нар. „бял списък на фирмите“, които работят в светлата част на българския бизнес и плащат данъци и осигуровки на своите служители. Част от тях са, ако в дълъг период от време контролните органи не са установили нарушения в една фирма да бъдат проверявани по-рядко, но отново тези проверки да бъдат изненадващи“, обяви Митрев.

Стана ясно още, че екоминистърът обмисля да се отнемат лицензите и на собствениците на площадки за депониране на отпадъци, както да плащат банкови гаранции и прекупвачите, които към днешна дата са освободени от това.

- реклама -