Опасни дезодоранти за мъже водят до репродуктивни проблеми

Опасни дезодоранти за мъже водят до репродуктивни проблеми. Сигнали за опасни дезодоранти, душ гелове и шампоани за мъже, които водят до репродуктивни проблеми, са подадени към европейската система Safety Gate. Стоките са докладвани от Унгария и сред тях фигурират още

пяна за бръснене и два вида афтършейв.

Системата Safety Gate е създадена с цел бърз обмен на информация за опасни нехранителни стоки. От 2003 г. насам тя позволява на държавите от ЕС и ЕИП бързо да обменят информация, когато се установи, че даден продукт представлява риск за здравето и безопасността на потребителите.

Само през последното денонощие към

въпросната система са подадени 7 сигнала за козметични продукти за мъже, които съдържат 2-(4-терт-бутилбензил) пропионалдехид. Използва се най-вече при някои видове ламинирани таблетки против комари.

Според Safety Gate веществото може

да бъде причина за проблеми с репродуктивната система и дори да причини разстройство на здравето на неродени деца.

Проверки на подобни сигнали се правят непрекъснато. Колеги ходят на места в магазините, за да проучат потенциално опасните продукти. В зависимост от ситуацията имаме право да поискаме и изтеглянето на продуктите от пазара. Това споделиха пред „Марица“ здравни експерти от РЗИ.

Вижте още:

- реклама -