Пирогов
сн. Пирогов

Опашки за ваксини се извиха пред ваксинационните центрове в първия ден на зелените коридори

Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха пред „Пирогов“ и ВМА тази сутрин. Оказа се, че част от хората са дошли повече от час преди отварянето на зеления коридор.

Зелените коридори в цялата страна ще работят през всички празнични дни.

Целта е в рамките на почивните дни да се увеличи максимално броят на имунизираните граждани. Всеки, който пожелае ваксина, ще може да си я постави и ще може да избира – най-много са количествата от AstraZeneca и Pfizer/BioNTech, но има и Moderna. Общо в страната има 26 ваксинационни пунктове.

Първите, които се имунизираха в „Пирогов“ бяха сем. Русеви, които си поставиха ваксини на Pfizer.

сн. Пирогов

Добри е на 82 години, а Лариса на 68. От 7 часа на Разпети петък двамата се нареждат на опашката.

”Не можем да повярваме на късмета си! Искахме иРНК ваксина, записвахме се на много места, но най-накрая дойде и нашият ред”, казва Лариса.

Съпрузите прекарват последната година на вилата си в Калотина, далече от своите близки. ”През юни чакаме внуците от САЩ и е много важно да сме защитени, за да им се порадваме!”, споделя Добри.

сн. Пирогов

В София имунизационните пунктове работят още и в Александровска и в болница „Света Анна”. Всички са с различно работно време, но никъде не е необходимо предварително записване.

ЕТО И ГРАФИКА ИМ НА РАБОТА:

Имунизации във ВМА ще се извършват с ваксината на Oxford/AstraZeneca и с ваксината на Pfizer/BioNTech в работните дни от 8.00 до 16.00 часа, а в празничните дни – Великденски и Гергьовден – от 9.00 до 13.00 часа.

Освен Astra Zeneka и Pfizer, избралите да посетят пункта в УМБАЛ „Александровска“ ще имат възможност да изберат и препарата на Moderna. Там обаче ваксини няма да се слагат на 3 май, понеделник, а работното време на ваксинационните кабинети е от 9.00 до 17.00 часа.

До 9 май, включително, петте имунизационни зони в болница „Пирогов” ще приемат всеки, който желае ваксина в часовете между 08:30 и 17:30 часа.

Ваксинационните екипи на УМБАЛ „Света Анна” ще почиват единствено на 1 май. През всички останали дни първа, а и втора, на който му предстои реимунизация, ще се слагат в часовете от 8.00 до 19.00 часа. Важно е да се знае обаче, че ваксина на AstraZeneca ще има за всеки желаещ, но от ваксините на BioNTech/Pfizer са осигурени количества за гражданите над 65-годишна възраст. Екипите няма да поставят от препарата на Moderna.

 

- реклама -