Турция гласуване Истанбул напрежение секции

Напрежение и недоволство в изборните секции в Турция

Дълги опашки, напрежение, недоволство и изнервеност у хората в някои от изборните секции, разкрити в компактно населените райони в европейската част на Истанбул, съпровождат гласуването за президент и вицепрезидент на България и за референдума. Това съобщава БТА.
Най-голямо е струпването в квартал Авджълар, където на тези избори е разкрита една секция, пет пъти по-малко в сравнение с предишните президентски избори.
В единствената секция в Авджълар докъм един часа бяха гласували над 450 души, а най-малко още 500 чакат пред нея.
„Това не са избори, а си е живо мъчение. Втори час чакаме на опашката, изнервихме се, как една секция ще стигне за толкова много хора„, казва Махмуре К. от Кърджали.
Други идват, попълват заявленията и си отиват, за да дойдат по-късно.
В секциите в Кърач, Есенйурт, на европейския бряг и в единствената секция на азиатския бряг Картал също има опашки, което създава напрежение у хората. Но в Байрампаша и Багджълар е по-спокойно, информираха оттам.

Няма информация за референдума

Едновременното гласуване за президент и за референдума забавя изключително много процедурата по гласуването.

По-слабо е гласуването за референдума поради недостатъчната информираност, някои избиратели дори едва в секцията научават за референдума. Оплакват се и от слабата предизборна кампания на кандидатите и политическите партии специално в Турция.

Очаква се опашките да се увеличат

В Бурса опашките пред избирателните секции са по 60-70 души, но гласуването върви доста бързо, съобщи БНР.
Очаква се в следобедните часове избирателната активност да нарасне още повече. Поради намаления брой на избирателните секции, доста хора идват организирано с автобуси, за да могат да гласуват.
Бурса е град с 3 милиона население. Секциите в момента в града са шест. В окръга има още две. Има още една секция, която е от друг окръг, но се администрира от Консулската ни канцелария в Бурса, така че общо секциите в окръг Бурса са девет.
- реклама -