опашки

Опашки и напрежение сред нашите сънародници гласуващи зад граница

Опашки и напрежение сред нашите сънародници гласуващи зад граница. ЦИК съобщи, че има жалби за липса на достатъчно бюлетини в чужбина.

Огромни опашки от гласуващи във Великобритания

Опашки с гласуващи в секциите в Обединеното кралство. Според членове на комисията гласуването там вероятно ще продължи и след 20 часа местно време.

Проблемът идва от това, че на хората се налага да попълват две декларации за гласуване, съответно за референдум и за президент. След това данните им се вписват ръчно в списъците.

Във Великобритания са разкрити 58 секции.

0399696b96e29c3c6bc54c92ed6ef377
Секции за гласуване в Москва

Българите в Москва са активни на изборите

Небивала избирателна активност регистрира избирателната комисия в Москва на изборите за президент и вицепрезидент и на референдума. Голяма опашка се извива пред секцията ни в посолството в руската столица. Повечето от желаещите попълват на място своите декларации за гласуване извън страната.

До този момент няма нарушения на изборния процес.

Според дошлите да упражнят правото си на избор са представителите на българското представителство на православната ни църква в Русия, както и българските учени от Института за ядрени изследвания в град Дубна. Има също студенти и наши сънародници, които живеят в руската столица. Цифрите за броя на българите в Москва са доста противоречиви – между 5 хиляди и 15 хиляди души.

Освен в руската столица има и две избирателни секции, намиращи се на територията на Генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург и консулството в Екатеринбург.

5149615
Опашки на гласуващи в Берлин

С часове се чака за гласуване в Германия

Опашки се извиха и пред двете избирателни секции в българското посолство в Берлин.

Висока избирателна активност от страна на сънародниците ни в Германия.

500 души чакат, за да гласуват за президент и вицепрезидент в посолството ни в Берлин.

Към 11 часа местно време 400 души са гласували за президент, 200 са гласували и на референдума.

Има огромна опашка от чакащи в посолството, хората са търпеливи. Опашката се образува заради декларациите, които трябва да попълват хората, които не са се регистрирали предварително за вота.

В посолството в Берлин има две избирателни секции. Има наблюдатели, които следят да не се допускат нарушения.

На тези избори българските граждани в Германия могат да гласуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и в бюрата на почетните ни консули във Федералната република: посолството в Берлин, генералното консулство в Мюнхен, консулството във Франкфурт на Майн, както и в Хамбург, Магдебург, Дармщат, Щутгарт и Мюнстер.
13-02-25-93469
Гласуващи българи в Италия

В Италия няма проблеми при гласуването

Девет са секциите в Италия, където могат да гласуват българските граждани. Те са в посолството в Рим, в Генералното консулство в Милано, Римини, Сиена, Пиза, Неапол, Кастеламаре Ди Стабия, Фоджа и Сант Еуфемия д’Аспромонте.

5149677Сънародниците ни в Мадрид гласуват за чиста България

От сутринта активността на сънародниците ни в испанската столица е висока, вие се опашка пред българското посолство в Мадрид. Общо три са секциите в града. И към 15 часа българско време има око 30 души, чакащи пред всяка от секциите. Хората са търпеливи, гласуват и за президентска двойка и на референдума.

„Искаме чиста България“, заявяват българите, гласуващи в испанската столица. Те се обявяват за чиста от мигранти държава, и компетентни управници.

2010-11-14-007
Българи гласуват в Гърция

Без опашки протичат изборите в ГърцияОколо 200 хиляди са българите в южната ни съседка, които гласуват в 13 секции. Процедурата тече при добра организация и без нарушения.

Четири секции по подадени предварително декларации са открити на остров Крит, където видимо българите са най-активни в желанието си да гласуват днес. В Атина секциите са три. Гласува се също и в Патра, Триполи, Каламата и остров Родос. Процедурата тече бързо, защото до момента няма опашки от чакащи.

Своя вот упражниха досега и много български студенти, като някои участват в избори за първи път.

Гръцките медии съобщиха в ранните си емисии за изборите в България, а регионалните медии излъчват репортажи от секциите.

Извън дипломатическите ни мисии избирателните секции са в училища, културен дом и читалища.

- реклама -