Опашка за Стоянка Мутафова пред БНБ

Опашка се изви от среднощните часове пред сградата на БНБ в София. Причината – от днес Българската народна банка пуска в обращение обещаната медна възпоменателна монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“.

Монетата от

серията „Български творци“

с лика на голямата актриса. Номиналната стойност на монетата е 2 лева, а продажната й цена на дребно е 30,00 лева с включен ДДС.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10. Освен това може да сенамери и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

Подробен списък на поделенията

в София и страната, в които ще се продава възпоменателната монета, е публикуван в сайта на БНБ. Той включва освен локациите в столицата, още и адреси във Варна, Добрич, Видин, Монтана, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Русе, Велико Търново и т.н., както и такива в по-малки градове като Козлодуй, Своге, Харманли, Костинброд и много други.

До 26 януари включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“

ще се продава без ограничения.

Мениджърът на звездата Евгени Боянов също е публикувал на своята страница във Фейсбук съобщение за събитието, което за по-малко от 24 часа е събрало над 400 преглеждания и повече от 50 коментара. Някои от почитателите на великата комедиантка отбелязват, че на класата на Мутафова повече би подхождала сребърна, а не медна възпоменателна монета.

„Наистина по-добре би било възпоменателната монета на Стояна да е сребърна, щеше да отива на аристократичната й осанка, както и на значимостта й. Учудвам се и защо не е изрисувана усмихната“, пише Иваничка Неврокопска, изразявайки общото мнение. Други коментират, че

портретът върху монетата

няма голяма прилика с образа на незабравимата Г-жа Стихийно бедствие.

За стотния рожден ден на звездата 2 февруари Сатиричният театър подготвя тържествен гала-спектакъл, по време на който Стояна ще се появи под формата на холограма, за да партнира на по-младите си колеги от трупата, които не са имали честта да бъдат на една сцена с нея.

 

- реклама -