Зинзибар

Опасения, че българското нашествие в Занзибар може да донесе опасния нигерийски щам

Голямото разпространение на заразата през последните дни вероятно се дължи на ширещия се у нас британски вариант (неправилно наричан щам) на коронавируса. Той показва по-силна прилепчивост, но сякаш не е толкова смъртоносен.

Тревогите на лекарите са за т.нар. нигерийски щам, за който има предположения, че ще доведе до повторно заразяване на преболедували и ваксинирани.

По непотвърдени данни вероятността хора с естествени антитела да се разболеят повторно с нигерийския вариант нараства 10 пъти, а при ваксинираните е 3, съобщава „24 часа“. Причината е в мутация, променила мястото на две аминокиселини в генетичния код на вируса, което намалява способността на човешките антитела да го неутрализират.

Със сигурност ваксинираните биха прекарали по-леко инфекцията независимо с кой вариант на вируса се заразят и каква точно ваксина имат.

Рискът е многобройните български туристи в Занзибар да внесат в страната някой от африканските варианти на вируса – южноафриканския или нигерийския, въпреки географската отдалеченост на Нигерия, Танзания и РЮА. Едната – на западния, другата – на източния, а заливът Мандела – на южния бряг на континента.

- реклама -