Валери Симеонов, ваучери, почивки, полицаи, медицински персонал, ДДС

ОП оттеглиха законопроекта за партийните субсидии

Темата за партийните субсидии отново е на път да влезе в парламента.

Депутатите от „Обединени патриоти“ вече имат готов законопроект, който дори трябваше да влезе в дневния ред на днешното пленарно заседание, но в последния момент те сами го оттеглиха, предаде  БГНЕС.

Причината – текстовете не са съгласувани с коалиционния партньор от ГЕРБ, а от патриотите търсят „по-широко съгласие и консенсус“ в Народното събрание.

„С други думи – засега решихме да направим консултации с другите политически сили в парламента, за да може толкова важна тема да не се превръща в говорилня, защото е чувствителна за обществото“, обясни пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Съгласно последните промени, политическите сили получават държавно финансиране в размер на 8 лева на получен действителен глас, а освен физически лица, дарения на партиите вече могат да правят и търговски дружества.

„Нашето предложение беше да отпадне правото за финансиране от бизнес-субекти, юридически лица и еднолични търговци, както и да се ограничи максималният размер на субсидията до 6 млн. лева“, обясни още Симеонов.

Ще бъде потърсено и мнението на опозицията, стана още ясно от думите на Симеонов.

Лидерът на НФСБ коментира и назначението на новият зам.-министър на екологията Славея Стоянова и потвърди, че тя е от квотата на ГЕРБ, а не на „Обединени патриоти“.

За строежа на плажа „Алепу“ Симеонов подчерта: „Това е едно брутално действие, което цели да заблуди обществото, че е подпорна стена. Първо – аз добре познавам това място и там няма свлачище. Никога е нямало. Самото издадено разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Който го е издал, трябва да бъде разследван. Виждате, че не става въпрос за подпорна стена, а за няколко етажа масивна сграда. Буквално на плажа. Няма как да подкрепя един строеж и да имам мнение, в подкрепа на инвеститора“.

- реклама -