Антонио Гутериш, СЗО, ваксина, Спутник V

ООН: СЗО да сертифицира руската ваксина Спутник V възможно най-бързо

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш очаква Световната здравна организация (СЗО) да сертифицира руската коронавирусна ваксина възможно най-бързо.

„Знам, че в момента има контакти между властите на Русия и СЗО, надявам се, че тези контакти ще доведат до това, че тя ще бъде призната или сертифицирана от СЗО възможно най-бързо“, каза Гутериш в ексклузивно интервю за ТАСС. Руската коронавирусна ваксина може да се използва в мисии на ООН и да играе много важна роля в борбата срещу пандемията, каза Гутериш.

„Ние вярваме, че руската ваксина може да играе много важна роля в тази борба. Може да се използва в мисии на ООН в най-уязвимите райони, където имаме нужда от ваксини и за нашите служители и за местното население, което подкрепяме по време на мироопазващи операции“.

„Единственото условие за ООН е в това, че можем да използваме само ваксини, одобрени от СЗО“, добави той.

„Знам, че в момента има контакти между властите на Русия и СЗО, надявам се, че тези контакти ще доведат това, че руската ваксина ще бъде призната или сертифицирана от СЗО възможно най-скоро“.

През септември миналата година руският президент Владимир Путин в реч пред Общото събрание на ООН обяви готовността на Русия да предостави безплатно ваксината „Спутник V“ за служителите на ООН.

- реклама -