ООН след взрива на язовир в Украйна: Хуманитарната обстановка стана много по-тежка

Хуманитарната обстановка в Украйна стана „много по-тежка“ след скъсването на стената на язовир „Каховка“.

Това заяви пред Асошиейтед прес заместник генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

Високопоставеният служител на Обединените нации посочи, че „извънредно голям брой“ от 700 000 души в контролирани от Киев и Москва територии от двете страни на река Днепър се нуждаят от питейна вода, и предупреди, че опустошенията,

причинени от наводнението в Украйна, която е една от житниците на света, почти неизбежно ще доведе до намаляване на зърнения износ,

а оттам и до повишаване на цените на продоволствените стоки по света и до недохранване за милиони нуждаещи се.

„Това е изключително комплексен проблем“, каза Грифитс в интервюто. „Истината е, че това, на което ставаме свидетели сега, е само началото на последиците от този акт.“

Украйна контролира западния бряг на Днепър, а руските войски източния, който е по-нисък и затова е по-застрашен от наводнения.

Язовирът е от жизненоважно значение за снабдяването с питейна вода и напояването на земеделските земи в Южна Украйна.

Миналата година Херсонска област, където е разположено това съоръжение, беше анексирана от Москва.

Грифитс посочи, че помощта на ООН е успяла да достигне до 30 000 души в наводнените райони под украински контрол, основно чрез украински хуманитарни организации.

Той добави, че засега Русия не е предоставила достъп до контролираните от нея територии в Херсонска област, за да може подпомагането да достигне до пострадалите и там.

Грифитс заяви, че в сряда се е срещнал с постоянния представител на Москва в ООН Василий Небензя, за да поиска от руските власти „екипите на ООН в Украйна да бъдат пропуснати през фронтовата линия, за да могат да предоставят помощ на нуждаещите се украинци в тези райони“. „Надявам се, че това ще се случи“, каза той.

Наводнени са земеделски площи, очертава се и проблем с водата за охлаждане на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа и се снабдява от язовира, добави той.

Грифитс отбеляза, че са наводнени и минни полета, което означава, че тези мини може да бъдат отнесени от водата и „да започнат да се появяват на места, където никой не очаква“, застрашавайки хората.

- реклама -