ООН ще проверява сигналите за мъчения след преврата в Турция

Експерт на ООН ще започне днес едноседмичната си проверка на сигналите за мъчения в турските затвори след опита за преврат в страната от 15 юли.

Нилиш Мелзер пристигна в Турция в неделя. През тази седмица той ще проведе срещи с жертви на насилие и ще извърши инспекции на центрове за задържане, съобщиха представителите на ООН в Анкара.

Посещението на Мелзер е първото такова на експерт по въпросите, свързани с мъченията, от 1998 г. насам. То идва, след като преди месец от неправителствената организация „Хюмън райтс уоч“ сигнализираха за насилие от страна на турската полиция срещу задържани.

От своя страна Анкара отрича обвиненията и твърди, че затворниците са третирани в съответствие със законодателството.

Миналия месец от организацията посочиха 13 случая на предполагаемо насилие, побой, сексуални посегателства, заплахи за изнасилвания и неправомерни арести от страна на властите срещу затворници. Това обаче не са първите такива случаи, за които неправителствени организации сигнализират. Само седмица след преврата от „Амнести интернешънъл“ съобщиха, че разполагат с надеждни доказателства за насилие и мъчения след арестите.

Предшественикът на Мелзер – Хуан Мендес, трябваше да посети Турция през октомври, но посещението му беше отменено от турските власти.

От началото на масовата чистка след опита за преврат в Турция са задържани над 37 000 души.

Очаква се в петък да бъде представено заключението на Мелзер след направените проверки.

- реклама -