ядрени глави
сн. БГНЕС

ООН: Северна Корея се кани да въоръжи ракетите си с ядрени бойни глави

Доклад на експертна група на Организацията на обединените нации установява, че Северна Корея продължава да финансира програмата си за оръжия чрез незаконни средства като контрабанда и кибератаки и заключава, че запазващата тайни държава по всяка вероятност смята да въоръжи балистичните си ракети с ядрени бойни глави.

„Много е вероятно ядрено устройство да бъде монтирано на междуконтиненталните балистични ракети, а също така е вероятно ядрено устройство да бъде монтирано на балистични ракети със среден обсег и балистични ракети с малък обсег на действие“, се казва в доклада, цитиран от „Ю Пи Ай“.

Докладът е създаден от експертна група към санкционния комитет на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея.

Въпреки санкциите, икономическия спад, причинен от пандемията от COVID-19 и поредица от природни бедствия, Северна Корея е успяла да развие своите оръжия и отбранителни системи през 2020 г. Тя „не само е продължила да разработва и модернизира програмата си за балистични ракети, но също така е увеличила способността си за ядрен удар, както и способността си да противодейства на чужди системи за ПРО, като същевременно се защитава със собствена нова система за противовъздушна отбрана“, се казва в доклада.

Панелът на ООН оцени, че реакторът на Северна Корея с мощност 5 MW e в нейния център за ядрени изследвания и е в състояние да произвежда около 7 килограма плутоний годишно и добавя, че страната може да притежава 60 килограма радиоактивен химичен елемент.

Северна Корея подкрепя разработването на оръжия чрез незаконни дейности като внос на петрол в нарушение на международните санкции и кражба на криптовалута чрез кибератаки. Пхенян е откраднал виртуални активи на стойност повече от 316 милиона долара от 2019 г. до ноември 2020 г., се казва в доклада. Експертната група се позовава на „BeagleBoyz“, хакерска група в разузнавателното звено на генералната служба на Пхенян, отговаряща за няколко кибератаки на борси за криптовалути и финансови институции. Страната също така се противопоставя на международните санкции и „продължава незаконния внос на рафиниран нефт, чрез директни доставки и трансфери от кораб до кораб, използвайки сложни схеми“, се казва в доклада. Той стига до заключението, че пратките от януари до септември 2020 г. надвишават годишната граница от 500 000 барела „с няколко пъти“.

Северна Корея не е провеждала никакви ракетни или ядрени изпитания с голям обсег от 2017 г., но изстреля двойка балистични ракети с малък обсег в морето близо до Япония миналата седмица, нарушавайки санкциите на ООН. /БГНЕС

- реклама -