Идлиб

ООН се страхува, че при операция в Идлиб ще загинат хиляди цивилни сирийци

Мирният посланик на ООН за Сирия Стафан Де Мистура предложи лично да пътува до Идлиб, за да се гарантира, че цивилните могат да напуснат спокойно чрез хуманитарен коридор.

В района продължават да растат страховете, че ще бъде изпълнена цялостна военна операция

Опасенията са, че в там могат да бъдат използвани химически оръжия. Подозренията идват от факта, че сирийското правителство мобилизира своята армия, за да превземе Идлиб, която е последната провинция държана от бунтовниците.

ООН призова Русия, Иран и Турция да не започват операция там, защото това ще засегне милиони мирни граждани и може и двете страни да използват хлор като химическо оръжие.

„Генералният секретар е дълбоко притеснен относно растящия риск от хуманитарна катастрофа при цялостна военна операция в района на сирийската провинция Идлиб“, обявиха вчера от ООН.

Русия: Западър да не си играе с огъня в Идлиб

Русия твърдо и ясно е предупредила Запада да не си играе с огъня в северозападната сирийска провинция Идлиб, заяви в четвъртък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след края на преговорите със сирийския си колега Уалид Муалем.

Лавров Бабченко убийство Киев обвинения„Поредна такава провокация се готви, за да се опитат да затруднят антитерористичната операция в Идлиб. С факти на масата, предоставени от нашето Министерство на отбраната, ние предупредихме ясно и твърдо западните партньори да не си играят с огъня“, подчерта първият дипломат на Москва.

Лавров определи като неприемлива ситуацията, когато Идлиб се използва от терористите за атаки по позициите на сирийската армия и руската авиобаза Хмеймим. По неговите думи, на срещата с Муалем страните са констатирали, че огромната част от територията на арабската република е освободена от терористите. „Остават задачите за ликвидация на оставащите терористични огнища и преди всичко в района на зоната на деескалация Идлиб“, заяви министърът.

- реклама -