ООН с критики към Париж и Лондон за отношението към децата бежанци

ООН критикува Франция и Великобритания за отношението на децата имгранти. Според организацията двете страни не са изпълнили напълно задълженията по Конвенцията за правата на детето при разселването на безпризорните деца от палатковия лагер край френския град Кале.

Това се казва в декларация на Комитета на ООН по правата на детето.

Разселването от лагера, наречен „джунглата“, започна преди седмица и продължи три дни. Общо бяха изселени 5500 души, които бяха настанени на различни места във Франция.

Комитетът призова Франция и Великобритания да предприемат спешни мерки за безпризорните деца, които след закриването на лагера в Кале търсят убежище в товарни контейнери или спят по улиците.

Събитията от последните седмици ясно демонстрираха, че политическите и други съображения преобладават над първоначалните обещания на двете правителства, че приоритет за тях ще бъдат уреждането на безпризорните деца. Интересите на децата изобщо не се зачитаха“, казва се в документа.

Комитетът посочва още, че разногласията между Париж и Лондон кой трябва да поеме отговорността за съдбата на повечето деца, доведе до масови нарушения на техните права. Стотици от тях трябваше да живеят в нечовешки условия, без храна, психологическа подкрепа и необходимите медицински услуги.

В същото време комитетът приветства решението на френските власти за преместването на децата в специализирани центрове, където ще се решава бъдещата им съдба.

Последните деца напуснаха лагера край Кале

Последната група от непълнолетни бежанци е напуснала с автобуси бившия мигрантски лагер „Джунглата“.

Последните 38 автобуса са потеглили в късния следобед от парка с товарни контейнери, където общо 1, 616 младежи живееха през последната седмица, съобщиха от полицията.

- реклама -