зачита

ООН призова Турция да зачита човешките права

ООН призова Турция да зачита човешките права. Това се случи дни след арестите на двамата кметове на Голямата община Диарбекир. В последните месеци расте броят на международните организации, които осъждат действията на турските власти по време на извънредното положение, въведено след опита за преврат на 15 юли.

В писмена декларация говорителката на Върховния комисариат по правата на човека при ООН Равина Шамдасани изрази тревогата на организацията от ареста на кметовете Гюлтен Къшанак и Фърат Анлъ, задържани по подозрения за връзки с кюрдските сепаратисти от ПКК.

„Дори в условията на извънредното положение турските власти са длъжни да спазват основните принципи за справедлив процес и законност, както и правилното функциониране на презумпцията за невинност. Припомняме, че правата на човека са обект на уважение и пълно зачитане, и ние призоваваме правителството да гарантира максимална прозрачност и безпристрастно и обективно правосъдие“, посочва Шамдасани в документа, цитиран от в.“Джумхуриет“.

„Арестът на демократично избраните от народа кметове е само част от събитията в Изтока и Югоизтока на страната, десетки държавни служители са отстранени и задържани под стража. Загрижени сме не само за тях, но и за другите професионални съсловия, засегнати от мерките, прилагани по време на извънредното положение. Въпреки, че службата по правата на човека няма пряк достъп, ние продължаваме да следим от разстояние ситуацията и ще огласяваме своите доклади и позиции“, се казва още в декларацията.

Анкара отказва достъп на представители на Върховния комисариат по правата на човека при ООН, които настояват да посетят източните и югоизточните провинции под претекст, че там са в ход специализирани военни и полицейски операции. Освен острите реакции от ЕС и ООН, преди два дни говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби обяви, че внимателно следят случая с ареста на кметовете. „САЩ винаги реагира остро и с възмущение на всеки терористичен акт, реализиран от ПКК. Загрижени сме по повод задържането на избраните кметове и призоваваме турските власти да действат в съответствие със законите, да не ограничават правото и свободата на изразяване на арестуваните, и да зачитат и уважават правата им“, посочва Джон Кърби, цитиран от информационната агенция „Доган“.

Арестът на Къшанак и Анлъ във вторник предизвика масови безредици в Диарбекир. Полицията атакува протестиращите с водни оръдия, а десетки бяха задържани.

На двамата бе наложена 5-дневна ограничителна мярка, която им забранява да се срещнат с адвокатите си. Днес Гюлтен Къшанак е успяла да разговаря със своите трима защитници след разрешението на прокуратурата. Те съобщават, че кметицата е в добро здраве и състояние на духа, и очакват разрешение за среща с другия арестуван кмет.

- реклама -