ООН, СЗО, психично здраве, криза, коронавирус

ООН предупреди: Назрява криза на психичното здраве

Назрява криза на психичното здраве, тъй като милиони хора по целия свят са заобиколени от смърт и болест и са поставени в условия на изолация, бедност и тревога заради пандемията от COVID-19.

Това заявиха днес здравни експерти от ООН, предаде Ройтерс.

„Изолацията, страхът, несигурността и икономическите трудности – всички те причиняват или могат да причинят психични проблеми“, заяви Девора Кестел, директор на департамента по психично здраве на Световната здравна организация (СЗО), предава БТА.

Представяйки доклад на ООН и препоръки във връзка с COVID-19 и психичното здраве, Кестел заяви, че е вероятно броят на хората, страдащи от психични заболявания, да се увеличи, както и заболяванията да станат по-тежки.

„Психичното здраве и благосъстоянието на цели общества бяха сериозно засегнати от кризата и са приоритет, на който трябва незабавно да бъде обърнато внимание“, каза Кестел пред журналисти.

От доклада на ООН става ясно, че някои обществени групи са уязвими от гледна точка на развиването на психични проблеми.

Сред тях са децата и младите хора, които са изолирани от приятелите си и училище, а също така и здравните работници, които стават свидетели на това как хиляди хора се заразяват и умират от новия коронавирус.

Скорошни изследвания и проучвания сочат, че COVID-19 вече се е отразил върху психичното здраве на хората по света. Психолози твърдят, че децата са притеснени и че в няколко страни все по-често са регистрирани случаи на депресия и тревожност. Увеличава се домашното насилие и все повече здравни работници имат нужда от психологична помощ.

- реклама -