ООН, българска външна политика провал Борисов Бокова Георгиева

ООН очаква стабилен ръст на световната икономика

Темповете на растеж на световната икономика от около 3% дават на международната общност възможности да се съсредоточи върху дългосрочни задачи в развитието и решаването на проблема с климатичните промени.

Това се казва в публикувания днес доклад „Световното икономическо положение и перспективи, 2018“.

Проучването „показва, че сегашните макроикономически условия дават на реализиращите политиката хора повече възможности да се обръщат към дълбоко вкоренилите се проблеми, продължаващи да създават пречки за напредък при изпълнение на Целите за устойчиво развитие“, отбелязва в предисловието на доклада генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Докладът констатира, че през 2017 г. икономическият растеж е 35, което е най-високият показател от 2011 г. досега. Според експерти подобряването на положението в световната икономика има доста широк характер: почти две трети от държавите по света са показали през тази година по-висок ръст, отколкото през 2016 г.

Авторите на доклада подчертават, че най-динамично развиващият се регион през настоящата година остава „Източна и Южна Азия, на която се пада почти половината от световния ръст, при това една трета се пада само на Китай“. През 2018 и 2019 г. ООН прогнозира ръстът на световната икономика да се запази на нивото от 3%.

- реклама -