война Япония ракета предупреждение телевизия

ООН изключи война срещу КНДР като вариант, но налага нови санкции на Пхенян

На започналото заседание на Съвета за сигурност на ООН за ядрената програма на Северна Корея страните представиха позициите си. Въпреки известни различия, налага се впечатлението за неприемливост на военното решение на въпроса, макар всички да осъждат действията на КНДР.

ООН трябва да предприеме най-решителни мерки спрямо КНДР заради извършваните от нея ракетни и ядрени изпитания, призова постоянната представителка на САЩ в световната организация Ники Хейли. „Времето на полумерки приключи. Дойде време да използваме всички наши дипломатически средства, докато не е станало късно. Сега трябва да се вземат възможно най-решителните мерки“, подчерта тя.

Пекин няма да допусне военно решение на проблема със Северна Корея

Това заяви на свой ред постоянният китайски представител в ООН Лю Цзе. „Китай винаги се е обявявал за мирно решение на севернокорейския проблем. Пекин няма никога да допусне военни действия на Корейския полуостров“, отбеляза дипломатът.

На свой ред и Русия призова към въздържане от ескалация на напрежението с КНДР. Заплахата от прерастване на конфронтацията на Корейския полуостров в гореща фаза е „голяма както никога досега“, заяви постоянният руски представител в ООН Василий Небензя. По думите му „провокационната ракетно-ядрена активност на КНДР“ в последно време „придоби опасна динамика“ и мирът в региона „е подложен на сериозно изпитание. „Заплахата от прерастване на противопоставянето в гореща фаза е голяма както никога досега“, подчерта дипломатът.

Той предупреди срещу военни решения на проблемите на Корейския полуостров и призова всички страни „да запазят хладнокръвие“ и „да се въздържат от каквито и да е действия, водещи към ескалация на напрежението“.

От своя страна Франция смята, че новите санкции срещу Северна Корея трябва да засегнат всички сектори на нейната икономика, заяви нейният постоянен представител в ООН Франсуа Делатр пред журналисти, преди да започне извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

„Първо, ние призоваваме за по-бързо приемане на нови санкции от Съвета за сигурност. Второ, ние се обявяваме за строго спазване на съществуващите санкции от всички играчи. Трето, призоваваме също Евросъюзът да въведе нови санкции“, уточни Делатр.

ЕС също се обявява за засилване на натиска и на икономическите санкции срещу Пхенян

Северна Корея, ракета, Япония

Това заяви ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини пред „Стратегическия форум „Блед 2017“ в Словения. „ЕС е готов да подкрепи силни санкции на ООН срещу КНДР. Да си мирен, не означава да бъдеш слаб. Решението за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров може да бъде намерено чрез оказване на натиск върху КНДР успоредно с икономически санкции“, отбеляза италианската лидерка в ЕС.

На 3 септември КНДР обяви за успешно извършено изпитание на водороден заряд, който може да се използва като бойна глава на междуконтинентална балистична ракета. Преди това тя извърши серия от ракетни изпитания. Това предизвика остра реакция на международната общност, Южна Корея и САЩ не изключиха военен отговор.
- реклама -