сн. БГНЕС

ООН инициира международно разследване на военни престъпления в палестинско-израелския конфликт

Съветът на ООН по правата на човека реши да създаде международно разследване с отворен край за нарушения, свързани с последното насилие в Газа, както и за „системни“ злоупотреби в палестинските територии и вътре в Израел.

Резолюцията, приета с 24 гласа от 47-те членове на съвета, 9 против и 14 въздържали се, ще предизвика безпрецедентно ниво на контрол върху злоупотребите и техните „първопричини“ в дългогодишния конфликт в Близкия изток, според АФП.

Текстът, който беше представен от Пакистан от името на Организацията за ислямско сътрудничество, беше обсъден по време на специално еднодневно заседание на Съвета, фокусирано върху нарастването на смъртоносното насилие между израелци и палестинци този месец.

Преди примирието да стане факт миналия петък, израелските въздушни удари и артилерийски огън по Газа убиха 254 палестинци, включително 66 деца, и раниха повече от 1900 души за 11 дни на конфликт, казва здравното министерство в Газа.

сн. БГНЕС

Залп от хиляди ракети от Газа отне 12 живота в Израел, включително на едно дете и арабско-израелски тийнейджър, казват медици. Около 357 души в Израел бяха ранени.

Резолюцията разпореди започването на разследване на нарушения, свързани с последното насилие, но също така и на „системни“ злоупотреби, стимулиращи повтарящ се цикъл на насилие през десетилетията.

Съветът се съгласи да създаде „постоянна независима международна анкетна комисия в окупираната палестинска територия, включително Източен Йерусалим и в Израел“. Текстът посочва, че разследващите трябва да проучат „основните причини за повтарящото се напрежение и нестабилност, включително системна дискриминация и репресии въз основа на групова идентичност“. Разследването трябва да се съсредоточи върху установяване на факти и събиране на доказателства за съдебни производства и трябва да има за цел да идентифицира извършителите, за да гарантира, че ще са подведени под отговорност. То също така призовава страните да се „въздържат от прехвърляне на оръжие, когато преценят, че съществува явен риск такива оръжия да бъдат използвани за улесняване на сериозни нарушения или злоупотреби.“

По време на разискванията широк кръг държави осъдиха последното насилие, подчертавайки необходимостта от спешна помощ за Газа и възобновяване на преговорите за трайно, мирно решение за две държави. Мнозина изтъкнаха 14-годишната блокада на Газа, разширяването на селищата и изселванията и разрушаването на палестинските домове сред първопричините, пораждащи продължаващо напрежение.

Гласуването днес създаде първата по рода си Анкетна комисия с отворен край (COI) – разследване на най-високо ниво, което може да бъде разпоредено от съвета. Други COI, като тази за Сирия, се нуждаят от подновяване на мандатите им всяка година.

И докато преди това съветът е разпореждал осем разследвания за нарушения на правата, извършени в палестинските територии, това е първото с мандат да проучи „първопричините“ в продължителния конфликт, както и да разследва системни злоупотреби, извършени в Израел.

- реклама -