ООН

ООН е шокирана от условията, в които се САЩ държат задържаните мигранти

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет заяви днес, че е „шокирана от условията на задържане на мигранти в САЩ“, и подчерта, че децата не бива изобщо да бъдат отделяни от семейството си, предаде Франс прес.

Бачелет отправи остри критики ден след изявления на американския президент Доналд Тръмп, който съобщи, че критикуваните за пренаселеност и лоши условия на живот центрове за задържане на мигранти ще бъдат отворени за журналисти.

В комюнике върховният комисар на ООН за правата на човека каза, че е шокирана от условията, в които се намират задържаните мигранти и бежанци, както възрастни, така и деца.

„Като педиатър, но и като майка и бивш държавен глава съм дълбоко шокирана, че деца биват принудени да спят на земята в пренаселени помещения, без адекватен достъп до здравни грижи или до храна, при лоши санитарни условия. Задържането на деца, дори за кратко и при добри условия, може да има тежки последици за здравето и развитието им. Помислете за вредите, които се нанасят всекидневно, като се допуска тази тревожна ситуация да продължава“, заяви Бачелет в комюникето.

Множество органи на ООН, отговарящи за правата на човека, подчертаха, че задържането на деца мигранти може да се разглежда като жестоко, нехуманно и унизително отношение, забранено от международното право.

източник: БТА

- реклама -