ООН, българска външна политика провал Борисов Бокова Георгиева

ООН: Данъчната реформа на Тръмп може да върне 2 трилиона долара в САЩ

Данъчната реформа в САЩ може да доведе до завръщането в страната на около 2 трилиона долара. Тази прогноза се съдържа в доклад на Конференцията на ООН за търговията и развитието /ЮНКТАД/.

„Стимулите за инвестиране в САЩ, свързани с по-ниските данъци, могат да доведат до по-голям приток на капитали, а също така, вероятно, до по-нататъшно укрепване на производството“, се казва в документа. Законът, подписан от президента Доналд Тръмп през декември, „може да върне почти 2 трилиона долара от чуждестранните фондове“ , смятат експертите на ООН.

Подобно развитие ще окаже „съществено влияние“ върху преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ в света, засягайки многонационалните компании и чуждестранните филиали, на които се падат почти 50% от глобалния обем на ПЧИ.

В дългосрочен план данъчната реформа в САЩ може да доведе до усилване на конкуренцията в данъчната област, смятат авторите на доклада. Те припомнят, че „почти половината от глобалния обем на капиталовложение се намира в САЩ, или принадлежи на американските многонационални компании“.

На 22 декември 2017 г. Тръмп подписа Закон за внасянето на множество сериозни поправки в Данъчния кодекс. Реформата се смята за най-голямата през последните 30 години. Тя предвижда намаляване на данъците за бизнеса.

- реклама -