Тръмп Иран Израел САЩ ядрена програма

Върховният комисар на ООН за бежанците: Избирането на Тръмп за президент ще е опасно

Върховният комисар на ООН по въпросите на бежанците Зеид Раад ал Хюсеин заяви, че евентуалното избиране на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп ще бъде опасно.

В Женева Хюсеин заяви, че „не иска и няма намерение да навлиза в политически кампании“, но в светлината на „обезпокоителните“ и „тревожни“ коментари на Тръмп трябва да бъде отправено предупреждение.

„Ако Доналд Тръм бъде избран, според това, което той до този момент е казвал и ако това остане без промяна, смятам, че без съмнение той би бил опасен от международна гледна точка“

Това каза върховният комисар, имайки предвид призивите на републиканския кандидат за връщане на техники за разпит, които според правни експерти са равни на мъчения.

По думите на Хюсеин атаките на Тръмп срещу „уязвими общности“ като мюсюлмани, имигранти и малцинства „предполагат, че те биха били лишени от своите човешки права“.

„Ние не сме политически офис, така че няма да навлизаме в… политика, но там, където става въпрос за човешки права и особено за уязвими групи, ние ще говорим. Въпреки това, когато подклаждате негодувание и като политически лидер се опитвате да вмените вина на определени общности за доста по-дълбоки проблеми, реални проблеми, то това е много жалко“

По-рано миналия месец той отправи атака срещу популисти като Тръмп и холандския крайнодесен политик Геерт Вилдерс, призовавайки за спиране на „демагозите и политическите фанатици“.

Той сравни американския милиардер с унгарския премиер Виктор Орбан, лидера на френския „Национален фронт“ Марин льо Пен и британският политик Найджал Фараж.

Остра реакция на Русия

Това предизвика остра реакция от страна на руския представител в ООН Виталий Чуркин по-рано тази седмица.

По думите му Хюсеин е превишил правомощията си и не е негова работа да критикува чуждестранни държавни и правителствени лидери.

- реклама -