Кирил Петков, ББР, кредити

Онлайн справка поставя под въпрос твърденията на министър Кирил Петков за отказа му от канадско гражданство

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува на стената си скройшот от проверка в регистъра на канадската държава за гражданството на Кирил Петков. По думите й след проверка на статуса на заявлението на служебния министър излиза, че документите за отказ от канадско гражданство са подадени не на 21.04.2021 година, както той твърди, а едва на 19 август 2021 година.

 

 

„При проверка на статуса на заявлението на Кирил Петков / с данните, които той публично е разпространил/  в системата на канадските власти е видно следното  – документите  на Петков са подадени на 19.08.2021г.“, пише Атанасова и отчита, че е ред на Конституционния съд на България да се произнесе по казуса.

Журналистът Красимир Крумов публикува в профила си в социалната мрежа снимки за състоянието на отказа от Канадско гражданство на икономическия министър Кирил Петков. На  снимките се вижда, че въпросният журналист е направил справка в онлайн регистъра на Канадската държава в раздел Имиграция и Гражданство и том има разминаване в датите, на база на твърденията на Петков. А именно – документът, който икономическият министър представи днес е апликационна форма за отказ от гражданство, с попълнени всички данни, както и с прилежаща нотариална заверка от българска страна и платена такса към канадското правителство. Датата на апликационната форма е 21 април 2021 г.

От справката публикувана на страницата на Красимир Крумов се вижда, че апликационната форма е регистрирана в онлайн платформата за отказ от гражданство на 19 август 2021г и , че  от тази дата стартира обработването на документите.

Ако това е така, това означава на практика, че документите за отказ от гражданството са подадени едва в четвъртък миналата седмица и процедурата по отказа от гражданство току-що е стартирала.

Това, че апликационната форма е попълнена на датата посочена от Кирил Петков, не означава, че този документ е пуснат за обработване, а е стоял на изчакване докато скандалът около гражданството не се е разраснал достатъчно, че да наложи фактическото подаване на документите.

Остават отворени въпросите:

Къде е истината за канадското гражданство на Кирил Петков?

Има ли той потвърждение от страна на канадската държава, че вече не е неин гражданин?

Документът, който беше показан е само апликационна форма с нотариална заверка или..?

- реклама -