Онлайн платформа улеснява достъпа до трудовия пазар на хора над 55 години

Онлайн платформа улеснява достъпа до пазара на труда на хора на възраст над 55 години, ще свързва кандидати и работодатели, обявиха нейните създатели.

Официалният старт на платформата www.evergreentalents.bg беше даден във днес. Партньори на инициативата са Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.

Според данни на създателите на платформата 59 хиляди души на възраст 55+ искат да работят, но нямат възможност.

Нашата цел е да свържем хората от тази възрастова група с работодатели, които разбират цеността, потенциала и възможностите на тези хора, посочи Стефан Апостолов, управляващ партньор в „Евъргрийн Талънтс“ ООД.

Всеки, който иска да кандидатства, е необходимо да влезе в сайта, да маркира досегашен опит и бъдещи предпочитания, ние правим на тази база контактите с работодателите, като фокусът е върху индивидуалния подход, обясни той. Хората на възраст 55+ са една голяма библиотека на знания, които могат да предложат, ако бъдат потърсени, коментира Апостолов.

Той посочи, че платформата е започнала да функционира от август, но днес става общоизвестна. До момента има подадени CV-та от 120 човека и двама души вече са намерили реализация.

Мирена Колева, също партньор в „Евъргрийн Талънтс“, посочи, че на платформата има три категории хора, търсещи работа – висококвалифицирани специалисти с управленски опит, които са ценни като консултанти и за бордови позиции; експерти – хора със специфични знания и умения; и хора, отворени да вършат обща работа. По думите ѝ най-активната група са топ мениджърите и на второ място – експертите.

Платформата е безплатна за търсещите работа, а HR консултанти ще помагат в процеса на селекция на кандидатите, обясниха още създателите ѝ.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че платформата е изцяло частна инициатива на водещи HR компании, с която ще се допълни политиката на Министерството на труда и социалната политика и на Агенцията по заетостта. През последните няколко години в България има изключително позитивни тенденции на пазара на труда.

безработицата18 % от регистрираните безработни хора са на възраст над 55 години, но през последната година намаляват с 1 процент.

По програмата „Развитие на човешките ресурси“, която се финасира с европейски средства, са предвидени 80 милиона лева за осигуряване на работа на трайно безработни хора, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Една от схемите по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси – обучение и заетост“, е насочена именно към ангажиране на хора, които са в предпенсионна възраст. Става въпрос за схема за интеграция на хора на пазара на труда от 29 до 64-годишна възраст, като приоритетна целева група са хората над 55-годишна възраст.

 

- реклама -