електронни винетки Мая Манолова омбудсман гратисен период, шофьори

Омбудсманът с препоръки към МРРБ заради пропуски при електронните винетки

Омбудсманът с нова препоръка към до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя е свързана с проблеми при закупуването на е-винетки.

Мая Манолова продължава да получава сигнали от граждани.

При грешно въведени данни на превозно средство при закупуване на е-винетки няма възможност за коригиране. Платените вече суми не се възстановяват и затова е необходимо заявката да се повтори. Така на практика се изисква двойно заплащане за едно и също превозно средство, дори и в случаите, когато е видно, че не съществува такъв регистрационен номер.

Хора в неравностойно положение сигнализират за друг проблем – АПИ не спазва нормативно установения срок за потвърждение на генерираните годишни електронни винетки. Освен това, на сайта на агенцията липсва такава информация.

Общественият защитник получи отговор на предходната си препоръка до МРРБ. На 9 януари Манолова настоя гражданите да не бъдат глобявани до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи без сривове и други проблеми. В писмото си до омбудсмана от ведомството информират, че „системата работи ефективно“.

„С оглед на изложеното не мога да се съглася с Вас, че системата работи ефективно. Очевидно има проблеми, които трябва да бъдат разрешени“, категорична е Мая Манолова.

- реклама -