Диана Ковачева, пенсии,
Снимка: Кадър Нова телевизия

Омбудсманът поиска мерки срещу продажбата на райски газ

Спешни мерки срещу свободната употреба на балони с диазотен оксид, известен като райски газ от деца и тийнейджъри поиска омбудсманът Диана Ковачева.

По проблема са сезирани  здравния министър в оставка и председателите на здравната комисия в парламента и на Комисията за защита на потребителите по повод множество жалби от родители и граждански организации.

Срещу употребата на балони с т.нар. райски газ, „които се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична“,

омбудсманът препоръчва законодателни промени, които да ограничават тяхното разпространение и продажба, както и широка информационна кампания с участието на образователни институции, родителски и пациентски организации,

медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид. Ковачева се обръща и към КЗП,

която да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространението и продажбата сред децата на опасната стока.

„Дрогирането с райски газ системно се практикува в дискотеки и клубове и  вече има много пострадали деца след употребата му“, посочва Ковачева.

Тя подчертава, че в хода на проверката, която е образувала водещи лекари педиатри, са изразили мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол.

По думите на  омбудсмана, родителите настояват за  интегрирани действия и адекватни мерки на държавно ниво,

тъй като само техните насоки и разговори с децата не са достатъчни.

Ковачева изтъква още, че в редица държави като например Ирландия и Дания вече са предприети действия, които ограничават продажбата на т.нар. райски газ.

- реклама -