Омбудсман Манолова частни съдебни изпълнители монополи

Омбудсманът на война с частните съдебни изпълнители, монополите и банките

Трябва да се сложат юзди на частните съдебни изпълнители, монополните дружества и банките, които злоупотребяват с длъжниците си. Това каза омбудсманът Мая Манолова.

Срещу облекчената процедура на банките

„Първият кръг от промени са свързани с банките и са за защита на гражданите срещу облекчената съдебна процедура, която ползват банките. Това са предложения за промени в прословутия чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, който дава възможност на банките да ползват бърза писта и без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист срещу своите длъжници„, заяви Манолова.

Тя предлага на народните представители два варианта – да отпадне възможността банките да използват този облекчен съдебен ред, а вторият е длъжникът да има възможност да избира дали спорът му с банката да мине по дългата съдебна процедура или да се ползва от краткия ред.

Възнагражденията на юрисконсултите и запори

Според Манолова е некоректно юрисконсултите да искат огромни възнаграждения.

„Предлагаме отпадане на възможността монополни дружества, държавни и местни органи да искат в съдебен процес от длъжника да плаща юрисконсултски възнаграждения на техните юристи“, заяви Манолова.

Омбудсманът ще настоява длъжникът да има възможност да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят на публична продан. Тя предлага и да се актуализират законовите текстове, които регламентират парите на длъжника, които му се оставят да преживява, плащайки задълженията си.

При запориране на сметки на общини да не се налагат запори върху средства от публично-правен характер т.е. парите за детските градини, училищата, социално подпомагане, здравеопазване, предлага Манолова.  Както и да се намалят и самите такси, които събират частните съдебни изпълнители.
Тя посочи, че ще има среща днес с Патриотичния фронт за текстовете, отнасящи се до банките и частните съдебни изпълнители. „Очаквам подкрепа от парламентарните групи, които са гласували „за“ тези предложения – БСП, „Атака“, частично и РБ. Очаквам и ГЕРБ да са преосмислили позицията си от преди две години. Имам надежда от разговорите с Данаил Кирилов“, каза още Мая Манолова.

- реклама -