Манолова

Омбудсманът критикува ЦИК за гласуването в чужбина, референдума и онлайн медиите

Омбудсманът Мая Манолова изпрати остра позиция до Централната избирателна комисия, в която настоява изборната администрация да преразгледа три от решенията си, свързани с провеждането на избори, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Първи казус

Първият казус е свързан с постъпила до омбудсмана информация, че български граждани, живеещи във Великобритания, могат и да не могат да гласуват на президентските избори. Опасенията на Манолова са продиктувани от факта, че избирателните секции, които могат да се образуват в една държава не могат да надвишават 35.

Към настоящия момент във Великобритания има подадени над 7000 заявления, като в 51 места подадените заявления надхвърлят изисквания минимум от 60 за образуване на отделна избирателна секция“, пише Мая Манолова.

Омбудсманът се опасява, че докато за Великобритания секциите ще са малко, то в други държави ще бъдат служебно разкрити избирателни секции.

В този смисъл омбудсманът очаква ЦИК да уважи волята и желанието на нашите сънародници извън страната,  да се създадат толкова секции, за колкото има подадени изискуемия брой заявления за гласуване.

Втори казус

Вторият казус, за който омбудсманът се обръща към ЦИК е свързан с  решението на комисията, според което избирателят трябва да заяви изрично желанието си да гласува и в националния референдум.

„Това е в противоречие с демократичните принципи и нарушава гражданските права на гласоподавателите, като не им гарантира пряк достъп до съответната бюлетина“, категорична е Мая Манолова.

Тя допълва, че предоставянето на бюлетина за референдума, само след изрично поискване от страна на гражданина, може да затрудни или даже да осуети участието му в допитването.

Трети казус

Третият казус, за който омбудсманът се обръща към ЦИК е свързан с ограничаване на медиите и на правото на политическите субекти сами да определят своите медийни партньори.

„ЦИК „дописва“ Изборния кодекс и създава правила, които пряко увреждат медийната свобода, като ограничава участието на регионални медии и онлайн новинарски услуги. Това би се отразило негативно върху правото на гражданите на информация за предстоящите избори и референдум“, пише Манолова.

- реклама -