Омбудсманът иска премахването на ДДС за дарени храни

Смисълът на кампанията е за стимулиране на дарителството на храни, добави Манолова. Успяхме досега да съберем досега над 1 млн.лв. в храни и пари, за да подкрепим нуждаещите се българи по време на светлия празник тази година. Стремежът ни е да направим дарителството ежедневна дейност, посочи Манолова.

По данни на НСИ над 1.5 млн. българи живеят под границата на бедност с по-малко от 330 лв. на месец, над 40% от гражданите ни живеят в недоимък, повечето от които са деца и възрастни. Практически всяко трето дете у нас не се храни пълноценно, защото семействата им не могат да си го позволят. А същевременно над 670 тона храни всяка година се унищожават. Защо се получава така? Защото данъкът върху тези храни е 20% при дарение, а когато се унищожават не струва нищо на производители и търговци, поясни Манолова.

Манолова среща

Затова предлагаме да се премахне ДДС върху дарените храни, тази промяна да се случи при тазгодишната бюджетна процедура и да стартира от 1 януари 2017 г. По тази причина ще предложим тази идея на министъра на финансите и ще подготвим законопроект за това, обеща омбудсмана.

Ако идеята ни се реализира ще предложим тези храни на нуждаещите се и то при голяма разнообразие, ще намалеят разходите за социални нужди, ще спечелят и производителите на храни и търговците, защото няма да се пропилява техния труд, каза Манолова. Ще спечелим и ние като общество, защото ще стимулираме доброволчеството и дарителството в България, добави тя. В маргинализираните райони ще има по един супермаркет, където нуждаещите се ще могат да напълнят кошниците си с храни, отбеляза тя.

В днешния ден се поставя началото на една национална кауза, заяви и представителят на Националния браншови съюз на хлебарите и на сладкарите Мариана Кукушева. Това е много важна стъпка за бизнеса, който винаги е бил съпричастен към проблемите на обществото, каза тя. В най-големите празници на душата трябва да има мир и спокойствие. Възпитанието на духа на уважение към храната е и наша грижа, посочи Кукушева. Разпиляването на храна в период на недостиг е безотговорно, е нейното мнение. Очакваме подкрепа, както и да се следи да няма злоупотреби, отбеляза тя.

Най-важното е, че при реализацията на тази инициатива няма да има губещи, заяви и собственикът и управител на млекопреработвателна компания Кирил Вътев. Хранителната банка оперира изключително с храни в срок на годност, което ще стимулира всички обекти да засилят контрола, защото ще има къде да дарят продуктите, на които изтича, но не е изтекъл този срок, допълни той. Дарението не е търговска сделка и не е редно върху него да се начислява 20% ДДС, смята Вътев.

Около 270 тона храни спасяваме годишно в нашата организация, заяви Цанка Миланова от Българската хранителна банка. Не е ли логично да превърнем загубата на храна в нови порции, които при посочените числа, ще се получат над 2 млрд.порции на година, уточни тя.

Партньорите, които подкрепят кампанията, са подготвили специално писмо до министъра на финансите Владислав Горанов, което ще му изпратят още днес и в което обясняват всички предимства на тази идея. Единственото им искане е- освобождаване на дарените храни от ДДС.

- реклама -