Диана Ковачева, задължителна предучимищна, 4-годишни, деца, градини, материална база сметки Топлофикация

Омбудсманът: Има съгласие за задължителна предучилищна за 4-годишните, но с 2 години отлагане

Мярката задължителна предучилищна за 4-годишните деца ще бъде въведена, но с отлагателен срок от 2 години.

Така всяка община ще може да прецени в рамките на този период, кога да я приеме.

Това заяви националният омбудсман Диана Ковачева в ефира на бТВ.

Вчера тя проведе дискусия на тема „Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца“. На срещата присъстваха образователният министър Красимир Вълчев, както и социалният – Деница Сачева. В разговорите се включиха и представители от академичните среди, фондации, асоциации, сдружения и родителски организации.

Омбудсманът подчерта, че основен страх на родителите е, че системата не е готова да поеме 4-годишните в задължителна предучилищна, най-вече заради капацитета на материалната база. Освен това тя изтъкна, че фокусът пада и върху квалификацията и броят на педагозите. „Тъй като една част от преподавателите се пенсионират, трябва спешно да бъдат намерени нови кадри“, коментира Ковачева.

От Висшите учебни заведения са на мнение, че програмите, по които се обучават педагозите не са адаптирани към нуждите на съвременните деца и изисквания.

Омбудсманът беше категорична, че ранното детско развитие има много ползи. Нужен е анализ, тъй като 5 и 6-годишните деца от няколко години са обхванати със задължителна предучилищна. „Все още нямаме информация как се е отразило това – дали се е подобрило образованието, повишила ли се е грамотността, има ли спад на ранното отпадане от училище“, подчерта Ковачева.

Тя коментира, че задължителната мярка е била представена като интеграционна, засягаща колективния интерес и най-вече насочена към деца, за които българският не е майчин език.

Основен е и въпросът за финансовата бариера, тъй като има родители, които не могат да покриват таксите за детските градини и храна за предучилищна, която в образователен план пък е безплатна. Стана ясно, че тези родители ще бъдат подпомагани от държавата. „Моят призив е всички да бъдат подпомогнати и таксите да отпаднат за всички. Само месец след премахването им, в Свищов са постъпили 58 нови деца в детските градини“, заяви Ковачева.

По официални данни в София има близо 3000 деца, а в Пловдив 2000, които са извън детските градини.

По думите ѝ броят им може да е по-висок, тъй като има родители, които не кандидатстват, защото смятат, че нямат шанс или пък са записали децата си на частна градина. След като стана ясно, че в София ще бъдат построени нови 5 градини, Ковачева обясни, че въпреки това родители имат съмнения, че капацитетът ще е достатъчен за всички.

- реклама -