Омбудсманът и премиерът се договориха с подзаконови актове да регулира ранното пенсиониране на миньорите

Ще настоявам миньорите, които ще бъдат съкратени и през следващите години, да могат ранно да се пенсионират. Това каза на брифинг в Министерския съвет омбудсманът Мая Манолова, която проведе среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов във връзка с пенсионирането на миньорите.

„Предпоставките за ранно пенсиониране са три – да се закрива рудника или да се намалява обемът на работа; подземният миньор да има 90 точки и поне 10 години подземен стаж. В досегашния текст се предполагаше, че той ще се пенсионира в момента, в който навърши 45 години и 6 месеца. Сега с това прецизиране, което се направи внезапно от парламента в края на миналата година, се решава, че ще могат да се пенсионират само тези миньори, които до края на 2017 г. навършват 45 години и 6 месеца“, обясни Манолова.

По думите ѝ тъй като това са заварени случаи и не са уредени в закона, „с благословията на финансовия министър и с тази на премиера Борисов се даде възможност да се търси решение с подзаконови методически указания, поне на тези 169 души от миналата година и проблемът им да бъде решен“.

Омбудсманът подчерта, че ще настоява депутатите да приемат текстовете, които ще внесе в парламента и тези, които ще бъдат съкратени през тази и през следващите години, да могат ранно да се пенсионират.

- реклама -