Омбудсманът

Омбудсманът и МВР на нож заради екстрадицията на Бююк в Турция

МВР е нарушило няколко закона и международни норми при вчерашната експулсация на гюелниста Абдуллах Бююк. Това обяви на извънредна пресконференция Омбудсманът Мая Манолова.

По думите й тя не е била информирана за екстрадицията и научила за нея тази сутрин от медиите.

„Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата.“

Омбудсманът критикува МВР, че по начина, по който е направена експулсацията, не е дадена възможност на Абдуллах Бююк да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своята защита.

„Не е следвало заповедтта да бъде изпълнявана незабавно. Това противоречи на нормите на международното право, на Българската Конституция и на Закона за бежанците“, допълни Манолова.

МВР: Не беше нужно присъствието на Омбудсмана

По-рано днес от МВР обявиха, че към момента на издаване на заповедта Бююк не е бил в процедура по предоставяне на международна закрила, защото не се е възползвал от това си право. Затова и нямало законово изискване да бъде уведомен омбудсманът или друга неправителствена организация, която да извърши мониторинг на екстрадицията.

Как екстрадира МВР?

За да подкрепи твърдението си, че екстрадирането на гюлениста не е в следствие на сделка с Турция, силовото министерство съобщи днес, че от началото на година са извършени 31 подобни експулсирания на турски граждани.

Оказа се обаче, че нито Омбудсмана, нито Българския хелзинкски комитет са били информирани за тях. „Ще отправя незабавна препоръка до МВР, с която да настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен и правозащитните организации, с които имат споразумение за изпълнението на подобни административни мерки“, обяви днес Мая Манолова.

- реклама -