Манолова омбудсман цени газ жалба съд

Омбудсманът и граждански организации внесоха жалба в съда срещу КЕВР за поскъпването на газа

Омбудсманът Мая Манолова и представители на Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“ внесоха жалба в Административен съд София-град.

Тя е срещу КЕВР заради шоковото увеличение на цените на природния газ.

„Считаме решението за незаконосъобразно, поради съществени нарушения и противоречие с Административно процесуалния кодекс и Закона за енергетиката“. Това пише в жалбата до Административен съд – София.

Омбудсман жалба

Освен това жалбоподателите са категорични, че „решението на КЕВР засяга имуществените интереси на гражданите, оказва влияние върху финансовото им състояние като потребители на природен газ, както и върху всички последяващи от това резултати“.

Решението на КЕВР бе взето изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на хората и без провеждане на обществено обсъждане, което е недопустимо, когато става въпрос за прякото отражение върху битието на хиляди домакинства косвено и косвено върху всички граждани. Това е удар върху българския народ, ново бреме, което ще се стовари върху всички нас, тъй като увеличението на природния газ ще повлече след себе си увеличение и на други стоки и услуги – първите са парното, топлото и тока. Най-притеснителното е, че това се направи без достатъчно аргументи“. Така обясни Мая Манолова съдействието, което институцията на омбудсмана оказа на граждански организации по повод жалбата.

 

- реклама -