Диана Ковачева, омбудсман, цени, КЕВР, парно, топла вода, газ

Омбудсманът до НСИ: Граждани питат защо е-преброяването не е докрай електронно

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до председателите –  на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание – Ивайло Мирчев, в които ги информира за десетките жалби и сигнали, постъпили в институцията във връзка със системата за електронното преброяване. Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процеса,  съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с различните аспекти от „Преброяване 2021“.

„Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно“,  пише Диана Ковачева.

В писмото се посочва още, че хората поставят въпроси и за осъществяване на преброяването на българските граждани, които отсъстват от страната в периода, когато то се реализира.

Сред другите въпроси на хората са – какво се случва, ако имотът им не е отразен на картата и системата не отчита наличието на такъв адрес – нова пречка за получаването на въпросния код, която води до невъзможност имотът и домакинството да бъдат преброени.

„Не по-маловажен проблем, изтъкнат от гражданите, е липсата на достатъчна информираност относно начина, по който ще се осъществи на практика преброяването, например кога ще осъществява посещенията си преброителят, в работно или извънработно време, само в работни дни или и в почивни дни, по какъв начин ще се легитимира т.е. взети ли са мерки, за да не се допуснат злоупотреби като лица с престъпни намерения се представят за преброители, по какъв начин ще се преброяват лица с увреждания, както и такива поставени под карантина “, допълва казусите пред „Преброяване 2021“ омбудсманът.

 

- реклама -