Оливер Кан

Оливер Кан иска таван на заплатите във футбола

Изпълнителният директор на Байерн Оливер Кан обяви, че той и клубът настояват за таван на заплатите във футбола. Кан го направи в интервю за „Велт ам Зонтаг“.

Причината за революционното искане са финансовите проблеми, които пандемията донесе на клубовете по света. Баварците са загубили 150 млн. евро евентуални приходи в последните 18 месеца. Това ги кара да ограничават разходите. Подобно е положението и в други колоси на Европа – Реал Мадрид, Барселона, Интер и Милан. И докато те намаляват бюджетите, ПСЖ и клубовете от Висшата лига продължават да изсипват колосални количества пари.

„Трябва да има някакво ограничение и ние правим усилия да включим ясни правила. Дискутираме няколко модела, като част от нещата идват от професионалния спорт в САЩ“, обясни Кан. Единият вариант е твърд таван на заплатите, който да е еднакъв за вски клуб. Другият вариант е „мек таван“, при който определен процент от приходите ще отива за заплати.

Оливер Кан добави, че Байерн няма намерение да пуска Роберт Левандовски да си ходи. Договорът на голмайстора е до 2023-а година. „С него можем да си позволим да бъдем упорити и твърдоглави. Но принципно в бъдеще ще сме принудени да сме по-практични“, заяви Кан.

- реклама -