Олимпийският факел
Снимка: twitter.com/paris2024

Олимпийският факел за Париж 2024 г. беше запален в Олимпия

Олимпийският факел пое по своя път от древна Олимпия към Олимпийските игри в Париж. Това пише БТА, цитирайки гръцката агенция АНА-МПА.

Церемонията (с домакин Никос Алиагас) се проведе в присъствието на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Древна Олимпия по традиционен ритуал. След предишните по-приглушени церемонии за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. и Зимните игри в Пекин през 2022 г. заради ограниченията във връзка с пандемията от ковид-19, събитието днес отново беше отворено за обществеността.

Гръцката актриса Мери Мина, в ролята на върховна жрица, запали факела. Тя изполва резервен пламък от репетицията вместо такъв от параболично огледало поради облачно небе. Така беше дадено началото на щафетата в Гърция и във Франция, която ще завърши със запалването на олимпийския огън във френската столица на церемонията по откриването на Олимпийските игри. Олимпиският факел беше предаден от Мери Мина на олимпийския шампион по гребане Стефанос Дускос. Той ще остане в Гърция до 26 април. След това олимпийският огън ще отпътува за Франция и се очаква да пристигне в Марсилия на 8 май.

Сакеларопулу беше придружена от президента на МОК Томас Бах. На церемонията беше и президентът на Европейския олимпийски комитет (ЕОК) Спирос Капралос. Мецосопраното Джойс ДиДонато пък изпълни олимпийския химн.

Хореографията по време на церемонията е вдъхновена и режисирана от хореографа Артемис Игнатиу по музика на Димитрис Пападимитриу и изпълнена от 35 жрици и 15 куроси. Костюмите за изпълнителите са дело на световноизвестната дизайнерка Мери Катранцу.

Томас Бах: Олимпийският огън е символ на надеждата

„В трудните времена, в които живеем, с все повече войни и конфликти на хората им е писнало от цялата омраза, агресия и негативни новини. Копнеем за нещо, което ни събира, нещо, което ни обединява, нещо, което ни дава надежда. Олимпийският огън, който запалваме днес, е символ на тази надежда“, каза Томас Бах.

- реклама -