Олимпийските шампионки от Канада
Снимка: twitter.com/CANWNT

Олимпийските шампионки по футбол вдигнаха стачка

Олимпийските шампионки по футбол от Канада обявиха, че вдигат стачка. Причината е липса на финансиране и разлика в заплащането с мъжкия тим. Решението за стачката е било взето единодушно от отбора. Съобщението за нея беше направено от капитанката Кристин Синклеър.

„Ние сме отбор и затова действаме заедно. От този момент няма да участваме нито в тренировки, нито в мачове. Проблемите трябва да бъдат решени. Ужасно трудно ни е, защото ние винаги сме давали всичко от себе си, когато представяме Канада. Но повече няма накъде“, се казва в изявлението на олимпийските шампионки.

Следващият мач на Канада е на 17 февруари – срещу световните шампионки от САЩ. По-късно тази година – между 20 юли и 20 август е световното първенство в Нова Зеландия и Австралия.

„Федерацията намалява парите ни за подготвка точно преди световното първенство. Ние – и мъжките, и женските отбори сме заедно срещу федерацията. От нея се отнасят безобразно с нас, а ние бяхме твърде дълго време прекалено добри“, каза нападателката Джанин Беки.

Решението за стачката е подкрепено и от играчите от мъжкия тим. Миналата година те също стачкуваха – заради разпределението на парите от Мондиал 2022.

„Веднъж на поколение има такава възможност за развието на спорта. Дори и може би веднъж в живота. А федерацията ще я опропасти. Безобразно е, че женският отбор няма адекватна подкрепа“, се казва в изявлението на мъжкия тим.

Канада, заедно със САЩ и Мексико, е домакин на следващото световно първенство за мъже. То е през 2026 г.

- реклама -