Нейтън Ейдриън, олимпийски шампион

Петкратен олимпийски шампион се бори с рак

Петкратният олимпийски шампион Нейтън Ейдриън заяви, че има рак на тестисите. Той обаче е уверен, че ще се възстанови и иска да участва на Игрите в Токио през 2020.

В свое изявление в Туитър, 30-годишният плувец добавя, че вече е започнал лечение. Златният медалист на 100 м свободен стил от Олимпиадата в Лондон каза, че очаква да се завърне в басейна в рамките на месец. Ейдриън сподели, че заболяването е в начален стадий.

„Открихме заболяването рано. Вече започнах лечение и прогнозите на лекарите са окуражаващи“, пише Ейдриън. „Ще се завърна скоро в басейна, като целта ми остава Токио 2020“, завърши той.

Ейдриън е олимпийски шампион и с щафетата на САЩ

Плувецът участва на три Олимпиади – през 2008, 2012 и 2016. В тях той има общо осем спечелени медала. Освен индивидуалното злато, той има и четири титли с щафетата на САЩ. В кариерата си той има и 11 медала от световни първенства.

Американският плувец използва възможността да окуражи и останалите спортисти да провеждат по-често профилактични прегледи. „Осъзнах, че твърде често избягваме да говорим за тези важни теми, пренебрегваме предупредителните знаци за влошаване на здравето си и отказваме медицинска помощ, когато се нуждаем от нея. Оставам положително настроен към случаи като този, които са лечими“, завърши той.

- реклама -