олимпийци Олимпиадата в Рио се открива официално тази нощ

Олимпиадата започва – време за спорт и емоции

31-те Олимпийски игри в Рио де Жанейро започват днес или по-скоро нощес за българските запалянковци. Олимпиадата беше натоварена с много проблеми – вирусът Зика, който отказа доста спортисти от участие, политическа криза и процедура по импийчмънт на Дилма Русеф, критики за недовършени скъпи инфраструктурни проекти, допинг скандали. Днес Игрите започват и всичко ще бъде забравено в името на спорта. И емоциите на милионите зрители, разбира се.

Какво предстои?

Олимпиадата за първи път се провежда в Южна Америка. Официално тя ще бъде открита тази нощ българско време, но турнирът в женския футбол започна в сряда. Очаква се приблизително три милиарда души да гледат откриването, което се подготвя от пет години. В него ще вземат участие 300 танцьори, 5000 доброволци и ще бъдат сменени 12 000 костюма.

Маракана Рио олимпиада

Танцьори от 12 школи по самба ще покажат уменията си на стадион „Маракана“ в шоу, което е белязано от липсата на средства и бюджетни ограничения. Домакините ще се опитат да впечатлят света с десетократно по-малък бюджет от този на Лондон 2012 и 20 пъти по-малък от този в Пекин през 2008-а.

Бразилският супермодел Жизел Бюндхен и британската актриса Джуди Денч са потвърдили участието си в шоуто преди официалното представяне на отборите.

Главните действащи лица в Олимпиадата

Повече от 10 500 спортисти от 207 държави, включително отбора на бежанците, ще се състезават в 42 дисциплини и ще разпределят 306 медала. За първи път участие в игрите взимат Косово и Южен Судан.

Отборът на бежанците ще излезе под олимпийския флаг. Той се състои от 10 члена – пет от Южен Судан, двама от Сирия, двама от Конго и един от Етиопия.

Със своите 554 атлета, отборът на Съединените щати е най-голям. Срещу него застава отборът от един човек – този на Тувалу.

Игрите в Рио ще са първите, в които участват хора, родени след 2000-а година. най-младият състезател е 13-годишната непалска плувкиня Гаурика Синг.

България участва с 51 състезатели в 14 вида спорт.

Олимпиада

Надежди за победа

Състезанията ще се проведат в 32 района на Рио, но футболните мачове ще бъдат изиграни в градовете Бело Оризонте, Бразилия, Манаус, Салвадор и Сао Пауло.

Общо има 306 събития в 28 олимпийски спорта, но нито едно от тях не може да засенчи финала на 100 метра, с участието на най-бързия мъж на света Юсеин Болт.

рио олимпиада откриване стадион

Американският плувец Майкъл Фелпс, който е най-титулувания олимпиец за всички времена, ще се бори за своя 18т-и златен медал.

Серина Уилямс би могла да спечели своя пети златен медал на Олимпиада, докато отбора на звездите на американския баскетбол ще се бори за трети. Звездата на Барселона – Неймар не крие надеждите си, че отборът на Бразилия ще спечели на родна земя футболния трофей, но селесао разочарова още в първия си мач (0:0 с РЮА).

Новите спортове

Игрите в Рио отбелязват и появата на два нови спорта в олимпийското семейство – голф и ръгби седем.

Всичко най-важно и интересно от Олимпиадата можете да намерите в сайта ни, в секция Рио.

- реклама -