Олга Харлан
Снимка: wikimedia.org

Олга Харлан получи специална покана за Париж 2024

МОК изпрати специална покана до Олга Харлан за участие на олимпийските игра в Париж догодина. Украинката беше дисквалифицирана от световното първенство по фехтовка, защото отказа да поздрави руска съперничка. Така тя не може да вземе квота за Париж 2024.

Олга Харлан трябваше да играе срещу българката Йоана Илиева. Илиева мина без бой напред и взе исторически бронзов медал за българската фехтовка.

„Като бивш фехтовач само мога да подозирам какво изпитвате в момента. Войната срещу родината ви, страданията на хората в Украйна… Впечатляващо е как се справяте с всички емоции в тази толкова трудна ситуация. И искам да изразя пълната си подкрепа за вас“, пише президентът на МОК Томас Бах.

Писмото е пратено до украинската федерация по фехтовка, олимпийския комитет на Украйна и международната федерация по фехтовка.

„Заради вашата уникална ситуация, МОК ще ви отпусне специална квота за Париж 2024. Ако, разбира се, не съберете достатъчно точки до игрите и не се класирате сама. Правим това уникално изключение, защото ситуацията е специална“, пише още Бах.

 

- реклама -