Оланд

Оланд се закани да увеличи ударите срещу Ислямска държава, призова за помощ военни и полицаи от резерва

Президентът на Франция Франсоа Оланд направи телевизионно обръщение веднага след атентата в Ница и  изрази съболезнования към близките на загиналите при атаката с „терористичен характер, който не може да бъде отречен“.

Държавният глава удължи с още три месеца извънредното положение в страната, въведено след атаките в Париж миналата година.

Само няколко часа по-рано, по време на честванията на националния празник през деня, Оланд заяви, че извънредното положение не може да продължи вечно и няма да бъде удължено след 26 юли.

„Операция „Сантинел“ с използване на военни патрули ще продължи на високо равнище. В нея ще се включат 10 хиляди души. Те ще оказват съдействие на жандармерията и полицията“, обяви държавният глава.

„Взех и решение да използвам оперативния резерв, т.е. служилите в армията или в жандармерията. Те ще съдействат на служителите на полицията и жандармерията. Можем да ги използваме на всички обекти, които се охраняват и по-специално за контрол на границите на страната“, обяви Оланд.

Франция ще засили ударите си по „Ислямска държава“ Ирак и Сирия, стана ясно от изявлението на Оланд.

„Ще продължаваме да нанасяме удари над онези, които ни атакуват на наша територия”, каза още френския държавен глава, визирайки именно „Ислямска държава”, която пое отговорността за атаките в Париж през ноември.

Съветът за сигурност на ООН осъди „варварската и подла терористична атака“. Съболезнования и подкрепа изказаха и много други световни организации и лидери. Съседна италианска област предложи места в болниците за пострадалите.

Американският милиардер и републикански кандидат за Белия дом Доналд Тръмп отложи обявяването на вицепрезидентската номинация заради атаката във френския град.

- реклама -