Окото на Сахара – загадката, която служи като ориентир на космонавтите

Структурата Ришат, или Окото на Сахара (Eye of the Sahara), както още се нарича това място, е геоложко образувание в мавританската част на пустинята Сахара, близо до град Уадан

Заобиколен от хиляди квадратни километри абсолютно безжизнена и безформена пустиня, този участък от релефа във вид на концентрични окръжности с диаметър 40-50 км се вижда дори от Космоса поради характерната си форма на гигантски амонит.

Много дълго време, още от първите космически мисии, структурата Ришад е служила като ориентир за космонавтите в орбита.

Дълго време се смятало, че този невероятен природен обект дължи съществуването си на падането на метеорит, тъй като бил подобен на образувания на Луната и Меркурий. Но след редица изследвания тази теория била отхвърлена и я заменила друга – за изцяло геоложкия произход.

Концентричните кръгове всъщност са образувани от варовик и палеозойски кварцити, формирали се във вид на уникален конгломерат под въздействието на ерозията. Интересно е, че възрастта на утаечните породи в центъра на структурата Ришат е около 2,5 млрд. години, а възрастта на пясъчника, от който се състои последното от тези образувания, е приблизително 480 млн. години.

Учените са отхвърлили и хипотезата за вулканичен произход на пръстените, тъй като отсъства купол от вулканични скали. Сега част от геолозите са склонни да смятат, че Окото на Сахара се е образувало в резултат на естествен процес на ерозия (физическо и химическо обветряне) след издигане на голям участък от земната кора.

 

Това е бил продължителен процес, но кръглата форма на образуванието и до днес озадачава учените.

- реклама -