Назар

Окото на Назар – каква е тайната на най-популярния амулет в света

Някога вярвали, че синеоките хора имат лош поглед, с който могат да урочасват и всички бягали от тях. Именно по тази причина един от най-тачените амулети по света е с формата на синьо око.

Наричат го Окото на Назар или „назар бонджук“, а милиони по света вярват, че това малко синьо стъкълце е натоварено с огромна мощ да предпазва от лошотия и зли очи.

Въпреки, че е наследство от Османската империя, талисманът се свързва с всевиждащото око на египетския Бог Хор. Легендата гласи, че когато той отворил очите си, над света се разляла светлина. Заради това се смята, че освен да пропъжда злите сили и отрицателната енергия, окото има и способността да привлича добро.

Други пък го наричат Окото на Аллах или Окото на пророка.

От Турция до Иран – всички вярват в Окото на Назар

То е сред най-често срещаните амулети в южната ни съседка, но също така и в страни като Албания, Босна и Херцеговина, Кипър, Сирия, Ливан, Египет, Армения, Иран, Афганистан, Ирак и Азербайджан. Хората там го окачват в своите домове, офиси, коли, върху дрехите на децата или като част от бижута и декоративни орнаменти.

За да „работи“ обаче, магическото стъкло задължително трябва да бъде направено ръчно. В турския град Измир и днес могат да се намерят стари майстори-стъклари, които изработват красивия амулет.

А какво се случва ако се счупи или пропука? Тогава се вярва, че окото е погълнало себе си злото, което ви е заплашвало и ви е спасило от него. Затова и незабавно трябва да се разделите с този своеобразен енергиен „щит“.

- реклама -