Николай Денков, тестване, ученици, учители

Окончателно: Всички общини със заболеваемост над 750 на 100 000 преминават към онлайн обучение

„Всички общини със заболеваемост над 750 над 100 000 души преминават в изцяло дистанционно обучение от утре.“ Това съобщи на пресконференция служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

По-рано през деня той издаде заповед, в която са посочени конкретни области, където има общини с по-висока заболеваемост. Това са  София град, Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция.

От здравното ведомство обаче не са били съгласни най-малките ученици да останат в клас. Затова е издадена заповед, че и те също ще бъдат в онлайн обучение.

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

Министърът с коментар след нападението срещу него

„Имаше опит за удар, имаше притискане. Аз искам да благодаря на органите на реда, че се намесиха своевременно“, каза министър Денков в отговор на журналистически въпрос.

По-рано днес той беше нападнат от протестиращи срещу здравните мерки и изискването за „зелен сертификат“.

Първоначално се появи информация, че той е понесъл удар, но тя по-късно беше опровергана от пресцентъра на МОН.

- реклама -