сн. Фейсбук

Окончателно: Съдът с ограничителна заповед за мъжа на Кристина Дунчева, обвинена в убийството на децата им

Бащата намерените убити деца в Сандански е упражнявал насилие върху майката Кристина Дунчева. Затова съдът му издаде ограничителна заповед за срок от една година. Решението на Окръжният съд в Благоевград е окончателно. той намали глобата, която Георги Трайков трябва да плати от 1 000 на 500 лв.

През миналия ноември 3-годишната Ивон и 5-годишният Васил бяха намерени заклани в дома им в Сандански. Майка им Кристина беше арестувана и обвинена в жестокото убийство.

След трагедията стана ясно, че тя е подавала жалби за домашно насилие срещу мъжа си Георги.

Окръжният съд издаде ограничителната заповед на база на разпитите на шестима свидетели, писмените обяснения на страните дадени пред полицейските органи.

Наложените мерките за защита са потвърдени и Трайков има забрана да я доближава за срок от 1 г. – до 15 януари 2022 г. Кристина обаче е задържана и е настанена в психиатрична болница и реално той не може да я доближава докато не бъде освободена.

От събраните по делото доказателства съдът прие за безспорно, че от известно време – преди 5 октомври 2020 г., отношенията между Кристина и Георги се влошили. Данните по делото, сочат, че още сутринта на 5 октомври 2020 г. те са се скарали, а поведението на Трайков излязло извън обичайното на ежедневния живот с друг човек.

Според съда установено е, че по отношение на Кристина, той е отправил заплаха за физическо унищожение, което следва да се третира като акт на психическо насилие. Това е основание да се приеме и молбата й за основателна. Според магистратите не се установява Трайков да е осъществил физическо насилие същия ден.

Бащата на убитите деца от своя страна също е подал насрещна искова молба за домашно насилие срещу жена си. Тя обаче бе отхвърлена и от районния, и от окръжния съд.

„Дори и Кристина да е отправила обидни според него изрази, не всяко конфликтно поведение и грубост могат да се квалифицират като домашно насилие“, категорични са съдиите.

- реклама -