Даунинг стрийт 10 кандидати

Окончателно: Петима ще се борят за влизане на Даунинг стрийт 10

Окончателно: Петима кандидати ще се борят да влезат на Дауниг стрийт 10, където е резиденцията на британския премиер. Срокът за издигане на кандидатури за поста лидер на консерваторите изтече.

Тереза Мей, Майкъл Гоув, Стивън Крабс, Лиъм Фокс и Андреа Лидсъм ще се съревновават за мястото на Дейвид Камерън начело на Консервативната партия и правителството на Великобритания.

Тереза МейТереза Мей

Днес британският вътрешен министър Тереза Мей издигна своята кандидатура за поста лидер на Консервативната партия. Тя избра да направи това чрез публикация във вестник „Таймс“.  Мей написа, че основната й задача като премиер би била да „направи Великобритания страна, която е подходяща за всички“. В изявление пред медиите, Мей обяви, че се кандидатира, тъй като страната и партията се нуждаят от силен лидер, който да се справи с политическата и икономическа промяна, която настъпва след решението за отделяне от ЕС, както и да договори с Брюксел най-добрите условия за излизане на страната от съюза.

Обединеното кралство няма да приеме да запази принципа за свободно движение на хора след излизането си от ЕС. „Дори и като се вземе предвид, че преговорите с ЕС са жизнено важни за нашето благосъстояние, очевидно е, че няма мандат за сключване на такава сделка, която предвижда свободно движение на граждани във вида, в който съществуваше досега”. Мей обяви също, че ще прави нарочно министерство, което ще се занимава с въпросите за Брекзит.

Мей се оценява като един от основните претенденти за поста лидер на консерваторите и съответно премиер.

Майкъл Гоув

Майкъл ГоувБукмейкърите на острова са в шок. Техния фаворит до момента – бившият кмет на Лондон и отчаян привърженик на излизането на страната от ЕС Борис Джонсън се отказа от надпреварата. Нож в гърба му заби Министърът на правосъдието на Великобритания Майкъл Гоув. Той също се бореше за излизането на Великобритания от ЕС, но днес обяви, че след „задълбочен“ размисъл е решил, че Борис Джонсън не може да е лидер на консерваторите и че той не е обединителната фигура на партията. 48-годишният политик обяви, че ще заложи на план застраната ИЗВЪН ЕС, което ще донесе обединение и промяна.

Стивън КрабСтивън Краб

Кандидатурата на министъра на труда и социалната политика Стивън Краб  стана ясна след изпратен имейл до депутатите на торите, подписан от трима негови поддръжници – депутатите Саймън Хоари, Мариа Каулфилд и Крейг Уилямс.

Въпреки съобщенията за изпратеното писмо все още има спекулации, че Краб официално още не е уведомил партията за намерението си.

„Ние искаме стабилност. Ние искаме посока“, това заяви Краб в понеделник. „Това, което искам да видя през следващите няколко дни е появата на кандидат, който разбира огромните мащаби на тази ситуация, в която се намираме и който има ясен план за изпълнение на очакванията на 17-те милиона души, които гласуваха за това Великобритания да излезе от Европа“, допълни той.

Лиъм Фокс

Лиъм ФоксТова е втори път за 54-годишният бивш министър на отбраната да се бори за лидерския пост. Той се класира трети в надпреварата през 2005 година. Министерската му кариера беше прекъсната през 2011 г., когато подаде оставка след скандал за лобиране. Привърженик на Брекзит, заяви, че който и да стане премиер трябва да приеме „инструкцията“ на британския народ, и никакви отстъпления от позицията за излизане не са приемливи.

Андреа ЛидсъмАдреа Лийсъм

Министърът на енергетиката Андреа Лидсъм е на 53 години Тя е бивш банкер и управител на фондове, една от звездите в кампанията ЗА оставане в ЕС. Лидсъм е депутат от 2010 година.


Процедурата

В случай, че останат четирима, кандидатите ще бъдат редуцирани до двама от членовете на Торите в парламента. Депутатите ще изберат фаворитите, а тези, които съберат най-малко гласове ще отпаднат. След това, членовете на консервативната партия ще гласуват за своя нов лидер по пощата. Победителят става Председател на партията и автоматимно министър-председател. Процедурата трябва да приключи до 9 септември.
- реклама -