сн. БГНЕС

Окончателно: Оправдателни присъди по делото „EVN“ – Дянков, Трайков и Прокопиев са невинни

Окончателно – оправдателната присъда по делото „EVN“, по което подсъдими бяха бившият финансов министър Симеон Дянков, бившият икономически министър Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев.

сн. БГНЕС

Прокуратурата не е протестирала решението на второинстанционния Апелативен специализиран наказателен съд (АСНС) в законовия срок от две седмици. Това слага край на процеса. По делото обвиняеми бяха Делото „EVN“ е едно от знаковите дела с висок обществен интерес, по което обвиняеми бяха известни обществени фигури. Обвиняеми бяха още трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник „Булброкърс“ – Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, се посочва в прессъобщение на „Алфа финанс холдинг“, предаде бТВ.

сн. БГНЕС

Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания „EVN“ на Българска фондова борса през 2011 г. Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза през 2017. Бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа. Съдебните решения на Специализирания съд и на първа, и на втора инстанция категорично заключиха, че няма увреден държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни.

- реклама -