парламент промени Закон за хазарта бюджет 2020 актуализация

Окончателно: Извънредна епидемична обстановка ще се обявява само с решение на правителството

Извънредна епидемична обстановка ще се обявява единствено с решение на Министерски съвет.

Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за здравето, предаде БГНЕС.

Новите текстове имат за цел да набележат мерките, към които ще се придържа страната ни, за да се опита да ограничи заразата от COVID-19 след края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май и няма да бъде удължаван.

Извънредна епидемична обстановка ще може да се обявява за определен период от време с решение на кабинета, по предложение на министъра на здравеопазването и въз основа на извършен анализ на риска от държавния здравен инспектор.

Първоначалното предложение бе това да става решение на здравния министър, но управляващите се отказаха от него. Отговорността да се носи от Министерски съвет като колективен орган бе и настояването на опозицията от БСП.

„Ние разчетохме вашето искане като искане за ясно поемане на политическата отговорност”, заяви по време на днешните дебати правосъдният министър Данаил Кирилов.

По предложение на ГЕРБ депутатите одобриха и 8 критерия, част от които трябва да бъдат налице, за да се обяви извънредна епидемична обстановка в страната или на територията на отделен регион.

На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказаните контактни на тях лица.

Всички санкции за неспазване на противоепидемичните мерки се запазват и след края на извънредното положение решиха още депутатите.

След 13 май органите на реда ще продължат да глобяват всички нарушители с от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение сумата скача от 1000 до 2000 лева.

Остава и санкцията за неспазване на задължителната изолация на болни и доказани контактни на тях лица – 5000 лева.

По време на днешните дебати опозицията от БСП призова размерът на сумите да бъде намален, но предложението не срещна одобрението на парламентарното мнозинство.

Очаква се санкциите да продължат да бъдат в сила поне още два месеца след изтичането на срока на извънредното положение.

- реклама -